Black Friday dengang og i dag – fænomenets historie

Du har sikkert allerede hørt om den farverige begivenhed Black Friday mere end én gang. Måske har du set tilbud, skilte og kampagner i løbet af efteråret om, at der snart skulle være netop denne sæson. Men mange ved faktisk ikke, hvorfor det hedder Black Friday. Ved du selv, hvor begrebet kommer fra?

Hvis du er nysgerrig på netop dette, så læs med her og bliv klogere på hvor traditionen opstod, hvad den er i dag, og om du skal med.  

Sådan opstod fænomenet

Black Friday er den fredag, som efterfølger den amerikanske helligdag Thanksgiving, der altid falder på den fjerde torsdag i november måned.

Netop denne tid på året blev i mange år anset som værende begyndelsen på shopping sæsonen op til jul, hvor alle skulle ud og finde julegaver til venner, familie og bekendte. I forbindelse med denne uofficielle start på juletiden, så stod mange forretninger for at gøre lidt ekstra ud af weekenden efter Thanksgiving. Det skete ofte med parader og lignende, hvor temaet ville være jul og indkøb, og sommetider have fokus på en julemand og meget andet. På denne måde blev højtiden altså direkte kædet sammen med butikker og forretninger.

Sådan foregår Black Friday i dag

I dag er Black Friday den allermest travle shopping dag på hele året i USA. Det er her, hvor langt de fleste foretager deres større indkøb af særlig elektronik for hele året. Og det er der en særlig årsag til – der er nemlig ofte utroligt mange penge at spare på at købe ind på netop denne dag.

I løbet af årene er dagen blevet større og større og butikkerne har åbnet tidligere og tidligere. Dette betyder i praksis, at mange amerikanere forlader spisebordet under Thanksgiving for at lægge sig i kø til den foretrukne butik – og altså på den måde komme først til alle de gode tilbud.

For mange mennesker kan Black Friday i USA virke ret voldsomt, og heldigvis er denne dag væsentligt mere afdæmpet i Danmark. Også her har mange forretninger nemlig taget konceptet til sig og tilbyder utroligt favorable priser og udsalg på netop denne dag.

Skal du også gøre et kup til Black Friday?

Hvis du også vil gøre en god handel, kan det være, at du skal holde dig til ved Black Fridag. Utroligt mange butikker har taget konceptet til sig, og det er derfor muligt at gøre et herligt køb inden for mange forskellige typer af vare.

Hvis du ikke kan lide tanken om at ligge i kø, kan du benytte dig af de mange netbutikkers Black Friday kampagner også!